wat is een ziel

Wat is een Ziel?

Eenmaal op het spirituele pad aangekomen en zelfs buiten dat, kunnen we haast niet om deze vraag heen.  Zonder precies te weten wat de ziel is, kunnen we gemakkelijk vastlopen in onszelf en onbewust vele angsten ontwikkelen die niet nodig zijn.

Als je altijd al hebt willen weten wat de Ziel is, waar het zich bevindt en mee verbindt en hoe je contact kunt maken met je ziel – lees hieronder dan verder. 

Ik zal je mijn betekenis van de Ziel geven. Geïnspireerd door spirituele leraren, mystici, wetenschappers, doctoren en mijn eigen persoonlijke ervaringen.

Betekenis en interpretatie van de Ziel:

De Ziel is bewustzijn. Het is niet fysiek waarneembaar, maar wel degelijk aanwezig. Bewustzijn is energie en energie is licht. Het is een klein stukje licht, bewustzijn dat afkomstig is van de Bron wat men ook wel de Over-Soul of God genoemd. 

De Ziel is wat we werkelijk zijn en je Ziel maakt momenteel gebruik van dit lichaam. 

De ziel is levenskracht. De Ziel is energie en energie blijft altijd bestaan en het zal (kan) nooit sterven, het kan alleen van vorm veranderen.

Als het fysieke lichaam dood gaat dan blijft de Ziel over. We zijn dus letterlijk onsterfelijk en voor eeuwig. 

De ziel is pure liefde, licht, tijdloos, evenwichtig, kalm en vormloos. 

Bhagavad Gita over de Ziel 

De Bhagavad Gita is een duizenden jaren oud geschrift uit India. Deze heilige geschriften maken deel uit van de wederom duizenden jaren oude Vedische cultuur. De woorden van Vedanta, gehanteerd door een traditionele leraar, vormen een uniek kennis middel (pramāna) om de ware aard van jezelf en de wereld te begrijpen. 

Zij noemen de Ziel “Atma” en dat betekent letterlijk:

Zelf en Bewustzijn 

  1. De individuele ziel of leven (het teken van leven)
  2. De ziel van het universum (brahma)
  3.  Het zelf, de abstracte persoon of individu of wezen
  4. Het intellect of begrip
  5. Verstand

“O son of Bharata, as the sun alone illuminates all this universe, so does the living entity, one within the body, illuminate the entire body by consciousness.”

–Krishna in the Bhagavad-gita

Deze tekst omvat heel simpel en legt het prachtig uit: 

Zonlicht is het verschijnsel van de zon, Bewustzijn is het verschijnsel van de Ziel. 

Verdere uitleg volgens Bhagavad Gita

Zoals de zon zich op één plaats bevindt maar het hele universum verlicht, zo verlicht een klein deeltje geestelijke ziel vanuit het hart dat door het hele lichaam bewustzijn pulseert. 

Zo is bewustzijn het bewijs van de aanwezigheid van de ziel, zoals zonneschijn of licht het bewijs is van de aanwezigheid van de zon. Wanneer de ziel in het lichaam aanwezig is, is er bewustzijn over het hele lichaam en zodra de ziel het lichaam heeft verlaten, is er geen bewustzijn meer.

Wetenschappelijke uitleg over de Ziel 

Jarenlang werd er door wetenschappers gedacht dat bewustzijn vanuit de hersenen kwam. Dit blijkt niet waar te zijn. Diverse wetenschappers en doktoren kunnen nu toch iets heel anders bewijzen.

Pim Lommers 

Nederlandse cardioloog, onderzoeker en schrijver, die wereldwijde bekendheid kreeg door zijn grootschalige klinische studie naar bewustzijn en bijna-doodervaringen. 

De aanname was dat hersenen je bewustzijn creëren: als je hersenen ermee stoppen, zou je bewustzijn zijn verdwenen.

Hij ontdekte dat niet de hersenen bewustzijn produceren maar dat de hersenen een stuk van het bewustzijn faciliteren. 
Als je klinisch dood bent verklaard zou je simpelweg geen herinneringen kunnen hebben van wat zich bijvoorbeeld om jou heen heeft afgespeeld. 

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat mensen met een bijna-doodervaring of dus werkelijk klinisch dood verklaard dat zij van alles konden vertellen, en zelfs gedetailleerd over wat zich afspeelde tijdens het “overlijden”.

Er zijn dus goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen, aangezien bewustzijn los van het lichaam kan worden ervaren. 

Waar zit je Ziel? 

Bewustzijn bevindt zich in het hart en breid zich van daaruit verder uit door het lichaam”, aldus Pim van Lommel.

In 2020 werd ook een ander baanbrekend onderzoek uitgebracht over Quantum bewustzijn en de connectie met ons hart en het universum. 

Quantum Consciousness and the Heart Based Resonant Frequencies Theory 

Dr. Abdullah A Alabdulgader, Congenital Cardiologist & Invasive Electro physiologist

De theorie van bewustzijn is gebaseerd op biologische en astrofysische experimentele opnamen, metingen die de up-to-date verworven kennis in Heart Rate Variability (HRV) en zijn universele correlaten in integratie met de huidige kwantumbewustzijn theorieën.

Human heart: The King of Organs and its Dominance over the brain

“The resonance between human heart frequencies with the universal energetic levels is a breaking news in the field which we integrate very well with quantum consciousness theories in one global perspective to understand the mystery of human consciousness.  It is conceivable now that neuronal firing of brain structures is convincingly not enough to explain subjective consciousness experience”. 

An other striking development which creates historical turning point in the consciousness sciences timeline is the discovery of the extreme delicate orchestration between human heart interbeats on psychophysiological and consciousness experience, and the planetary and galactic energies.

Dr Brian Weiss

Psychiater, hypnotherapeut, gespecialiseerd is in regressie naar vorige levens.

De Ziel is het voortgaande deel van ons wanneer het fysieke lichaam doodgaat. Dat deel is onsterfelijk en voor altijd. We sterven eigenlijk nooit en we worden ook niet geboren. Het bestaat al en het maakt dus soms gebruik van een lichaam. 

Dolores Cannon 

Hypnotherapeut zij ontwikkelde de Quantum Healing Hypnose Technique 

The soul concept encompasses that energy which you would call your spirit, your identity, your reality. That is indeed your true self.

Wat doen wij hier op aarde. Wat is het doel? 

Dolores Cannon; “Your spirit is here playing the game. Then when you die that is the end of that particular round. If you decide you want to play another round, then you are born again. Or if you want to drop out for a round or two, then you do. And time passes, and later on if you decide you want to play another round of the game you are born again.”

Wat is het ultieme doel van de ziel? 

Het ultieme doel van de Ziel is in te zien dat wij goddelijke wezens zijn en dat wij uiteindelijk terugkeren naar Bron. 

De bron waar we vandaan komen is voor de mens een verademing, een plek van ZIJN en PURE LIEFDE.
Op Aarde valt veel te beleven. Het prachtige planeet en we willen naar Aarde omdat hier de plek is waar we tal van emoties kunnen ervaren. 

We kiezen er dus zelf voor om dit leven te leiden.

Sinds het begin der tijden hebben oude culturen, mystici en wijzen verwezen naar het uiteindelijke doel van de ziel: het bereiken van de Boeddha-natuur, Verlichting, Christus-bewustzijn, Moksha, Verlichting of Eenheid.

Ieder fragment van de ziel zal uiteindelijk terug te keren naar de Bron van de eeuwigheid en opnieuw de gelukzaligheid van Eenheid ervaren.

Hebben planten, dieren en andere levensvormen een ziel?

Als we begrijpen dat iedere Ziel een unieke levenskracht (energie) is, en elk organisme levenskracht nodig heeft kunnen we stellen dat alles een Ziel heeft.

Dus ja; bomen, planten, dieren en zelfs stenen hebben een ziel. 

Zonder Ziel geen kracht, waarneming, bewustzijn, groei of leven.

Zelfs de wereld – ook wel Moeder Aarde of Gaia genoemd – heeft een ziel. Als je ooit eens Ayahuasca hebt gedaan of dit overweegt, dan heb je grote kans dat je in direct contact komt met deze Ziel. Zij is degene die jou roept, begeleid en zowel persoonlijke als universele lessen geeft. Het is de Universele ziel die ons allen verbindt. 

Hoe kunnen wij contact maken met de Ziel? 

De ziel maakt en staat altijd in verbinding met jou. Dit is namelijk je innerlijk weten, onderbuikgevoelens, intuïtie – de stem die jou vooruit helpt of waarschuwt. 

Meditatie, stilte, natuur en op een juiste manier ademen brengt ons dichter bij onze essentie. 

Breathwork, Quantum Healing Hypnose, Life between Lives, Ijsbaden en Psychedelica zijn bijvoorbeeld prachtige methoden om je pure ZIJN te ervaren. In het dagelijks leven heeft ons gewone bewustzijn (Ego, denken) de controle en met deze methoden ga je voorbij het Ego en kan je de connectie vinden met je Ziel die vervolgens verbonden is met de Over-soul. 

Aarde is een speelveld, een school en een spannend avontuur voor de Soul. Het klink gek maar we hoeven dit alles niet zo serieus te nemen. Weet dat dit niet je enige leven is en wees niet bang dat straks alles zwart, grauw, eenzaam en koud is. 

Het juist het tegenovergestelde:

Je bent en zal eindigen in licht, liefde en intense kalmte, gelijkmoedigheid, rust en bliss.

Hoe denk jij over de Ziel en het voortbestaan ervan?

Laat gerust een reactie achter, ik ben heel benieuwd naar jouw opvattingen en ideeën over zeer interessante onderwerp

Bronnen :

https://philpapers.org/rec/VANNCA-4
https://vedabase.io/en/
https://irispublishers.com/ann/pdf/ANN.MS.ID.000719.pdf

4 gedachten over “Wat is een Ziel?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *