pexels-photo-20439960-20439960.jpg

Is regressietherapie gevaarlijk?

Regressietherapie wint snel aan populariteit als een krachtige methode voor heling. Steeds meer mensen horen over deze techniek en stellen zich de vraag: is regressietherapie wel veilig? Regressietherapie is een sprong in je eigen (verdrongen) onbekende, onbekend omdat we het vaak niet meer kunnen herinneren. En daar naar terug gaan, kan best spannend zijn. Wat zijn de mogelijke gevaren? In dit blog leg ik uit hoe je op een veilige manier regressietherapie kunt doen en waar je op moet letten.

Wat is regressietherapie en is dit gevaarlijk?

Stel je voor dat je geest een oud, vergeten huis is. In de kamers liggen herinneringen opgeslagen, sommige in het volle zicht en andere achter gesloten deuren. Deze deuren zijn in de loop van de tijd op slot gedaan, niet omdat de inhoud vergeten moest worden, maar omdat je ooit niet klaar was om ermee om te gaan. De negatieve gevoelens en irritaties die je nu ervaart, zijn als tocht die door de kieren van die deuren naar buiten waait, een herinnering dat er iets is dat aandacht nodig heeft.

Regressietherapie is als het voorzichtig openen van die deuren, met een zaklamp in de hand, om de kamers te verlichten die lang in het donker hebben gelegen. Het is een veilige manier om je oude, vergeten huis opnieuw te verkennen—kamer voor kamer—zodat je eindelijk kunt opruimen, herstellen en weer met een gerust hart in elk deel van je huis kunt wonen. Het proces is net zo veilig als de bereidheid waarmee je die zaklamp oppakt en naar binnen stapt.

De veiligheid van deze verkenning hangt af van de integriteit en het verantwoordelijkheidsbesef van de gids die je door dit huis leidt.

Een therapeut die integer en verantwoord werkt, is als een betrouwbare gids en biedt de nodige steun om ervoor te zorgen dat de opgeroepen herinneringen op een veilige en gezonde manier worden verwerkt.

Mogelijke gevaren van regressietherapie en hypnose

Regressietherapie wordt vaak in verband gebracht met hypnose en sommige mensen hebben nog steeds een vreemd idee van hypnose. Ze hebben een beeld van hypnose dat je dan helemaal weg bent en niet meer weet wat je doet of zegt. Dit kan onbewust een angst oproepen voor regressietherapie en men kan zich afvragen of regressietherapie wel veilig is.

Op televisie heb je misschien wel eens gezien, dat mensen onder hypnose allemaal gekke dingen doen en dit achteraf niet meer kunnen herinneren.

Wat wij over het hoofd zien, is dat de deelnemers vooraf al zijn geselecteerd omdat ze heel makkelijk onder hypnose te brengen zijn (suggesties opvolgen) en hier toestemming voor hebben gegeven. Je eigen wil is heel belangrijk. Je kunt niet iets tegen je wil doen. Deze mensen hebben vooraf ingestemd om opdrachten uit te voeren en ze weten dat het gekke dingen kunnen zijn.

Als client stem je toe dat je met de therapeut aan het werk gaat. Vooraf bespreek je waar je mee aan de slag gaat. Dan kunnen we in lichte trance opzoek gaan naar de dieper liggende oorzaak.

Hypnose is een natuurlijk verschijnsel waardoor je juist heel gefocust bent maar ook ontspannen. Net als je helemaal opgaat in een boek of film, maar tijdens regressietherapie ga je helemaal op in je binnenwereld.

Belangrijk om te weten: niet alle regressies vinden plaats onder hypnose/trance. Er zijn ook andere methoden waarmee iemand zonder hypnose in regressie kan gaan. Vraag de therapeut naar de mogelijkheden.

Mogelijke “gevaren”

Ik zeg mogelijke gevaren want echte gevaren zijn er niet. Belangrijk om te weten is wellicht het volgende:

Werken met energie
Regressietherapie omvat vaak het werken met energie, wat kan leiden tot onvoorziene reacties. Soms zijn het niet-eigen energieën. Het is belangrijk om dit te onderscheiden voordat er verder wordt gegaan in het verwerkingsproces.

Niet juist afhandelen van traumatische ervaringen
Tijdens regressietherapie kunnen diepgewortelde trauma’s en pijnlijke herinneringen naar boven komen. Het is belangrijk dat een therapeut adequaat kan omgaan met dergelijke ervaringen en de cliënt effectief kan ondersteunen in het verwerkingsproces.

Onderbewustzijn ontvankelijk
Je onderbewustzijn is onder hypnose bijzonder ontvankelijk voor beïnvloeding en suggesties. En daarom werk het ook  zo goed. Een ervaren regressietherapeut zorgt ervoor dat oude gedachtepatronen en belemmerende overtuigingen, in je onderbewustzijn plaatsmaken voor positieve denkpatronen door aansluitende en positieve suggesties voor de cliënt.

We mogen er absuluut vanuit gaan dat ieder praktiserende regressie – Hypnotherapeut een gedegen opleiding(en) heeft,  en dat hij/zij integer is en veilig en verantwoord werkt. Net zoals we dat ook van een chirurg in het ziekenhuis verwachten.

Wat wordt er van de client verwacht voor veilige regressietherapie?

Om regressietherapie op een veilige en effectieve manier te ondergaan, worden er verschillende verwachtingen van de cliënt gesteld. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet overwegen:

1. Openheid en Bereidheid

  • Openheid: Wees bereid om je open te stellen voor het verkennen van diepgewortelde herinneringen en emoties. Een open houding kan bijdragen aan een effectievere therapie.
  • Bereidheid: Sta jezelf toe om door het proces heen te gaan, ook als het uitdagend wordt. Bereidheid om met je onderbewuste aan de slag te gaan is cruciaal.

2. Communicatie met de Therapeut

  • Duidelijke Communicatie: Bespreek je verwachtingen, zorgen en eventuele angsten met je therapeut voordat de sessies beginnen. Dit helpt de therapeut om de behandeling beter af te stemmen op jouw behoeften.

3. Zelfzorg en Emotionele Voorbereiding

  • Zelfzorg: Zorg voor jezelf zowel voor als na de sessies. Dit kan inhouden dat je voldoende rust neemt, gezonde voeding eet en stressmanagementtechnieken toepast.
  • Emotionele Voorbereiding: Wees voorbereid op het feit dat het oproepen van oude herinneringen emotioneel uitdagend kan zijn. Zorg ervoor dat je strategieën hebt voor emotionele ondersteuning en verwerking.

4. Realisme en Geduld

  • Realistische Verwachtingen: Begrijp dat regressietherapie een proces is en dat verandering tijd kan kosten. Wees geduldig met jezelf en met het proces.
  • Geduld: Wees geduldig met de therapie en met jezelf. Het kan enkele sessies duren voordat je significante veranderingen of inzichten begint te ervaren.

5. Veiligheid en Grenzen

  • Persoonlijke Grenzen: Stel duidelijke grenzen voor jezelf en communiceer deze aan je therapeut. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en dat je grenzen worden gerespecteerd.
  • Veiligheidsgevoel: Zorg ervoor dat je een veilige en comfortabele omgeving hebt voor de sessies. Als je je tijdens de sessie ongemakkelijk voelt, geef dit dan direct aan.

Conclusie: Is regressietherapie gevaarlijk?

Nee, regressietherapie is niet gevaarlijk. Het succes van regressietherapie hangt zowel af van de kennis en kunde van de therapeut als van de bereidheid en openheid van de cliënt. Samenwerking en vertrouwen zijn de sleutel tot het behalen van de gewenste resultaten en veilige regressietherapie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *